Meditálás, életmód, masszázs

Meditálás blog

Miért történnek velünk rossz dolgok?

2022. július 02. - Nanga Parbat

A címben feltett kérdésre, miszerint "miért történnek velünk rossz dolgok" a legtöbben a peches sorsukat okolják, mások Istent emlegetik, míg néhányan a véletlenek sajátos összjátékában látják balsorsuk kialakulását. Olyan megközelítés is akad, mely szerint a "jutalom - büntetés" relációja határoz meg mindent, vagyis minden tettünk, gondolatunk és cselekedetünk jutalmat vagy büntetést von maga után. Ha jók vagyunk akkor idővel megjutalmaz, ha rosszak, akkor pedig megbüntet bennünket a legfelsőbb hatalom (Isten, sors, ezoterikus erő).

gondolatok.jpg

Ezzel csak az egésszel csak az a baj, hogy rengeteg olyan példa akad, melyben jó embereket ér szerencsétlenség, katasztrófa vagy rossz sors. A vallás sem ad megnyugtató válaszokat, hiszen aki nem hisz, annak az is kérdés, hogy Isten létezik e egyáltalán és ha igen, akkor jó-, vagy rosszindulatú e? Nem mindenki hisz ugyanis a "jó az Isten" szöveg kétezer éves dogmájában, főleg amikor milliónyi gonoszságot lát a világban: értelmetlen háborúkat, gyermekek halálát, katasztrófákat, kiváló emberek tragédiáját. Bár a vakon hívő embert mindig megnyugtatja, hogy mindent ural és irányít Isten odafenn, így a rossz dolgoknak is van oka, csak mi nem látjuk át a nagy egészt. "Isten útjai kifürkészhetetlenek". 

Másfajta gondolkodást, eltérő megközelítést jelent a "küzdés - talpra állás - elfogadás" hármasa, mely arról szól, hogy minden nap megküzdünk a pozitív percekért, az aznapra járó apró kis boldogságért, ha baj ér bennünket talpra állunk, ha pedig nem tudunk változtatni valamin, akkor elfogadjunk sorsunkat. Ez a "hármas" képes lehet megfordítani a velünk történő rossz dolgokat, mert pajzsot ad a kezünkbe. A legnagyobb tragédiák kivételével mindentől megvéd bennünket. 

haromszog.jpg

Kiegészítheti a leírtakat a meditálás, mellyel képesek lehetünk túllépni a kudarcokon, rossz híreken, balul sikerül eseményeken melyek nap mint nap érnek bennünket. Ha a két dolgot, az említett hármas-törekvést és a meditálást együtt alkalmazzuk, testi-lelki megújulással tudjuk feldolgozni a rosszat és megfordítani a sorsunkat.

Minden rosszra megoldás lehet tehát a pozitív gondolkodás, a hit és az önmagunkba tekintés. Így a címben feltett kérdésnek sem lesz már akkora jelentősége. alul_meditalas.jpg

A negatív és pozitív gondolatok ereje

Életünk meghatározói a negatív és pozitív gondolatok, melyek "programozni" képesek bennünket, azaz "bevonzzák" a jót és a rosszat is életünkbe. Negatív gondolatnak számít mindaz, ami egy számunkra előnytelen, rossz, baljós és sikertelen helyzetet vizionál elénk (a közeli vagy távoli jövőre vonatkozóan) és kisebbíti, gyengíti szerepünket környezetünkben. Pozitív gondolat mindezek ellentéte, vagyis a sikeres jövőbeni cselekedeteink képzeletbeli megjelenítése elménkben és szerepünk erősítése környezetünkben. Ugyancsak ide tartozik az úgynevezett "szeretet faktor" vagyis annak érzése, hogy kedvelnek és szeretnek e bennünket illetve szimpatikusnak talál e bennünket a környezetünk. Ennek folyamatos mérlegelése a negatívumot erősíti, elhagyása (vagy igenlő megítélése) pedig a pozitívum felé visz bennünket.

positive.jpg

A kép forrása: link

A pozitív gondolatok visszahatnak ránk, miként a negatívak is: ha bizakodva és hittel tekintünk jövőnkre, bízva a sikeres későbbi életeseményeinkben, akkor elménk és lelkünk ezen gondolatkörnek megfelelően "programozza" egész lényünket - testünket és valóban sikeresek lehetünk, míg ha negatív gondolatok uralnak bennünket, a lelki "utasítás" a kudarc felé viszi a jövőnket.

A cél tehát a pozitív gondolatok kialakítása, melyben két dolog biztosan segíthet: az egyik a meditáció, a másik pedig a stresszoldó masszázs. Az előbbit illetően a "deep-meditation-mudra" rendszeres alkalmazása megerősít bennünket egy elégedett, az eddigiekért hálás, a jövőben pedig bízni tudó érzésvilág és gondolati kör kialakításában. Hogyan működhet ez a gyakorlatban?

A meditációnak nyugodt és csendes környezetben kell történnie, teljesen egyedül maradva egy megfelelő környezetű helyiségben, szobában. Lényeges a kényelmes ruha és a megfelelő hőmérséklet, hiszen sem a túl hideg, sem a túl meleg környezet nem szerencsés a meditációhoz. Kényelembe kell helyezni magunkat, lehetőleg a földön elhelyezkedve, megtámasztva hátunkat (idővel háttámasz nélkül, egyenes háttal). Az elhelyezkedést a ráhangolódásnak kell követnie, mely alatt mélyeket lélegzünk és ellazítjuk tagjainkat, egész testünket. Figyeljünk a lassú, egyenletes lélegzet vételekre, a megnyugvásra.

A meditáció harmadik fázisa (a környezet-kialakítás és elhelyezkedés után illetve megfelelő légzés után) a gondolati elmélyülés, melyhez a mudra ujjgyakorlatok segíthetnek. Válasszunk ki egy megfelelő mudrát. Az egyik legegyszerűbb és kezdőknek legjobb a Gyan mudra:

gyanmudra.jpg

Ez a mudra érzelmi kiegyensúlyozottságot ad és megfelelő, rendszeres alkalmazásával, a hozzá tartozó meditációs elmélyüléssel hatásos lehet álmatlanság és negatív gondolkodás ellen is.

A meditációs elmélyüléseknek mindig pozitív érzésekről kell szólniuk egy-egy boldogságot, elégedettséget árasztó képzeletbeli helynek a vizionálása mellett. Például egy gyönyörű hely vagy táj megjelenítése (becsukott szemünk előtt), miközben mélyen, magunkban elismételjük többször is (a meditáció végén akár hangosan is kimondva), hogy "boldog vagyok elégedett és szerencsés". A hála adása is pozitív gondolatsort indít el: "hálás vagyok mindazért amim van, köszönöm, hogy egészséges vagyok, köszönöm, hogy élhetek".

A meditáció és a pozitív gondolatok világa stresszmentes és sikeres életet hozhat számunkra, melyhez egészség társul. Bármilyen módon is érjük el mindezt, önmagunknak teszünk jót. A meditálás egy alternatíva csupán, hogy élünk e vele, rajtunk múlik. alul_meditalas.jpg

A meditálás könnyű, otthoni módja, lelkünk gyógyításával

Napjaink stresszes, munkával teli, zaklatott, agyonhajszolt és a hétköznapokban kevés örömet hozó életmódja kiemelten igényli a lelki feltöltődést. Ez annyira fontos, hogy ha elhanyagoljuk, akkor előbb utóbb lelki, majd testi betegségek is gyötörni fognak bennünket. Fontos a magányosok számára is, hogy megtalálják belső békéjüket, harmóniájukat.  Magam is ennek kapcsán léptem az útra, mely a megoldás felé vitt és tett erősebbé, kiegyensúlyozottabbá. Segítségével tudtam átvészelni több magánéleti válságot, traumát és betegséget.

meditalo_szerzetes.jpg

A feltöltődésnek több módja is van, az egyik a meditálás. Meditálni lehet a nyugati és a keleti hagyományok szerint is, vagy a kettőt ötvözve. Blogunk a mudra gyakorlatok és a nyugati típusú elmélyülés együttes alkalmazását javasolja, ez a "deep-meditation-mudra". Magam ebben szereztem tapasztalatokat és ebben hiszek azóta is. 

A meditálás egy olyan elmélyülés, melyben pozitív élményeket szerzünk, lélekben megerősödünk, megnyugszunk, megtisztulunk. Ehhez egy csendes szoba, megfelelő szabadidő biztosítása és kényelmes testhelyzet szükséges, amihez egy puha szőnyegen vagy párnán ülést javasolok. A gyakorlathoz kezdetben halk meditatív háttérzene ajánlott (ez később elhagyható) és az úgynevezett mudra kéztartás-gyakorlatok ismerete is szükséges. Bár temérdek ujj-gyakorlat ismert, elegendő néhány alkalmazása is. Fontos a lélegzésünkre való odafigyelés (egyenletes legyen és lassú) illetve elménk kiürítése. Alkalmazzunk pozitív de egyszerű gondolatokat, mint hogy "elégedett vagyok", "boldog vagyok", "erős vagyok" és kerüljünk mindent, ami elterelheti figyelmünket ezektől. (Ilyen az aktuális problémáink halmaza illetve minden negatív gondolat.) A pozitív üzeneteket viszont mantrikusan ismételgethetjük (magunkban vagy akár hangosan is kimondva) miközben számunkra pozitív töltéssel bíró helyekre, tárgyakra, személyekre összpontosítunk. Az érzésekre koncentrálás nyugati meditációja ilyen módon ötvöződik a keleti filozófiákkal, belső rezgésekkel. Ez utóbbit erősíti az "omm" ősi mantra-gyakorlata, ha többször kiejtjük belső energia-szintünket növelve.

A teljes testi-lelki felfrissülés és megtisztulás része lehet egy masszázs is, melyet a gyakorlat után érdemes igénybe venni, megfelelően képzett masszőrtől. (A masszázsokról másik posztban bővebben lesz szó.)

Ami a mudrákat illeti:   

A mudrák (szanszkrit nyelven = mozdulat, jelzés) ősi, ázsiai gyökerű, buddhista és hinduista ujjgyakorlatok, melyek szerepe az erő, a belső béke, a bölcsesség, a megvilágosodás és az öngyógyítás elérése vagyis a lelki és testi egészségünk fenntartása. A tantrikus buddhizmus szerint az emberi testben csatornák és csakrák vannak, melyeken keresztül életerőt, földenergiát és kozmikus energiát kapunk, mely aztán áramlik bennünk. Már persze csak akkor, ha valóban megkapjuk ezt az energiát (vagyis csakrapontjaink nyitottak) és az áramlás is biztosított testünkben. Ha a csakráink gátoltak, zártak, vagy az áramlás akadályozott, akkor betegségek és/vagy depresszió alakulhatnak ki szervezetünkben.

kubera_mudra.jpg

A Kubera mudra

A több ezer éves hindu tanítások szerint mind a csakrák nyitva tartása, mind az életenergia áramlása fontos tehát. A jóga a csakrákat  segíti, a mudrák pedig az áramlást biztosítják. A buddhisták több, mint száz mudrát ismernek, melyek azonban csak akkor hatásosak, ha rendszeresen alkalmazzuk őket (naponta, többször, és több percig) Jelen posztban, később a négy legérdekesebb (és szerintem leghasznosabb ) mudra gyakorlatot mutatom majd meg. Előbb azonban még pár szó a dologról. 

A hindu tanítások szerint az ujjvégződések nem csakrapontok (ezekből csak 7 van testünkben: gyökércsakra, szakrális, vagy köldök csakra, napfonatcsakra, szívcsakra, torokcsakra, harmadikszem csakra, korona-, vagy fejtető csakra), viszont az ujjvégek energiafelszabadítási pontok, melyek segítségével (egymáshoz érintésével) az áramló életenergia vagy prána, a testben tartható és aktivizálható (serkenthető). A bennünk aktívan áramló energia pedig biztosítja, hogy egészségesek, erősek és kiegyensúlyozottak legyünk. És most nézzük a legfontosabbakat:

Apan-Vayu Mudra - A szívbetegségek, depresszió, stressz ellen hatásos: 

apan_vayu.jpg

Gyan Mudra - Álmatlanság, érzelmi labilitás ellen, illetve a memória javítására jó: 

gyan.jpg

Meao Mudra - Az alacsony, vagy magas vérnyomás kezelésére hasznos gyakorlat: 

meao.jpg

Mani-Ratna Mudra - más néven "boldogság mudra", mely rendszeres alkalmazással elégedettebb életet adhat

maniratna.jpg

Ázsiában több, mint száz mudrát tartanak nyilván és ennyit is gyakorolnak. Ám a legismertebbek is elegendőek a meditációhoz. Az alábbiakban újabb mudra gyakorlatok láthatóak:

mudrak.jpg

Végül a legfontosabb mudra, a bevezetőben is említett Kubera Mudra, vagy más néven: "három ujj technika", mely a pozitív gondolkodásban, vágyaink beteljesülésében és egészségünk megőrzésében segít. Sikeres alkalmazását fokozza, ha közben egyenletesen, nyugodtan lélegzünk, önmagunkra koncentrálva elmélyedünk a nyugalomban és ezt naponta többször is elvégezzük néhány percig terjedően. Lényege a következő:

Érintse össze mindkét kezén a hüvelykujjat, a középső, illetve mutató ujjat, a fennmaradó gyűrűs és kisujjat pedig hajlítsa a tenyerébe. 

mudra_gyakorlat.jpg

Biztos van olyan, aki csak legyint a mudrákra, de ha  akad olyan, aki végig elolvasta jelen posztot és eljutott idáig (az írás legvégéig), talán felkeltette érdeklődését a dolog. Ebben az esetben próbát tehet önfejlesztő módon, ahogyan magam tettem annak idején, vagy későbbi posztjaim olvasásával, némi segítséggel fog ennek a régi-új meditációnak az elsajátításához. 

A "deep-meditation-mudra" lényege ugyanis komplex: olyan lelki viszonyulás és gyakorlat mely alapelemeiben a nyugati meditációk lelki folyamatait ötvözi a keleti technikák önfejlesztésével.

Az érdeklődőket, akik szívesen hallanának minderről többet, mindenesetre várom vissza egy részletesebb bemutatásra. A meditációt kiegészítő masszázsról itt olvashat bővebben.

alul_meditalas.jpg

A gyógymasszázs és a deep-meditation-mudra módszer

A masszázs és a meditálás egymást erősítő és egymást kiegészítő tevékenységek, melyek segítik testi és lelki egészségünk megőrzését. Ha pontosítani szeretnék minderre a gyógymasszázs és az úgynevezett "deep-meditation-mudra" a legalkalmasabbak. Erősíteni képesek immun-rendszerünket, stressz-tűrő képességünket és felkínálják azt a lehetőséget is, hogy harmonikusabb, boldogabb életet éljünk.

masszazs.jpg

Ha Szeged-Vásárhely környékén él és nyitott a meditációs masszázsra - mely egyidejűleg alkalmazza a meditációs gyakorlatokat és utána az itt bemutatott masszázsfajtákat - itt egyeztethet nálam időpontot. Ha az ország más részén él és/vagy egyelőre csak tájékozódna erről az egészről, akkor 

 

alul_meditalas.jpg

süti beállítások módosítása