Meditálás, életmód, masszázs

Meditálás blog

A negatív és pozitív gondolatok ereje

2022. május 28. - Nanga Parbat

Életünk meghatározói a negatív és pozitív gondolatok, melyek "programozni" képesek bennünket, azaz "bevonzzák" a jót és a rosszat is életünkbe. Negatív gondolatnak számít mindaz, ami egy számunkra előnytelen, rossz, baljós és sikertelen helyzetet vizionál elénk (a közeli vagy távoli jövőre vonatkozóan) és kisebbíti, gyengíti szerepünket környezetünkben. Pozitív gondolat mindezek ellentéte, vagyis a sikeres jövőbeni cselekedeteink képzeletbeli megjelenítése elménkben és szerepünk erősítése környezetünkben. Ugyancsak ide tartozik az úgynevezett "szeretet faktor" vagyis annak érzése, hogy kedvelnek és szeretnek e bennünket illetve szimpatikusnak talál e bennünket a környezetünk. Ennek folyamatos mérlegelése a negatívumot erősíti, elhagyása (vagy igenlő megítélése) pedig a pozitívum felé visz bennünket.

positive.jpg

A kép forrása: link

A pozitív gondolatok visszahatnak ránk, miként a negatívak is: ha bizakodva és hittel tekintünk jövőnkre, bízva a sikeres későbbi életeseményeinkben, akkor elménk és lelkünk ezen gondolatkörnek megfelelően "programozza" egész lényünket - testünket és valóban sikeresek lehetünk, míg ha negatív gondolatok uralnak bennünket, a lelki "utasítás" a kudarc felé viszi a jövőnket.

A cél tehát a pozitív gondolatok kialakítása, melyben két dolog biztosan segíthet: az egyik a meditáció, a másik pedig a stresszoldó masszázs. Az előbbit illetően a "deep-meditation-mudra" rendszeres alkalmazása megerősít bennünket egy elégedett, az eddigiekért hálás, a jövőben pedig bízni tudó érzésvilág és gondolati kör kialakításában. Hogyan működhet ez a gyakorlatban?

A meditációnak nyugodt és csendes környezetben kell történnie, teljesen egyedül maradva egy megfelelő környezetű helyiségben, szobában. Lényeges a kényelmes ruha és a megfelelő hőmérséklet, hiszen sem a túl hideg, sem a túl meleg környezet nem szerencsés a meditációhoz. Kényelembe kell helyezni magunkat, lehetőleg a földön elhelyezkedve, megtámasztva hátunkat (idővel háttámasz nélkül, egyenes háttal). Az elhelyezkedést a ráhangolódásnak kell követnie, mely alatt mélyeket lélegzünk és ellazítjuk tagjainkat, egész testünket. Figyeljünk a lassú, egyenletes lélegzet vételekre, a megnyugvásra.

A meditáció harmadik fázisa (a környezet-kialakítás és elhelyezkedés után illetve megfelelő légzés után) a gondolati elmélyülés, melyhez a mudra ujjgyakorlatok segíthetnek. Válasszunk ki egy megfelelő mudrát. Az egyik legegyszerűbb és kezdőknek legjobb a Gyan mudra:

gyanmudra.jpg

Ez a mudra érzelmi kiegyensúlyozottságot ad és megfelelő, rendszeres alkalmazásával, a hozzá tartozó meditációs elmélyüléssel hatásos lehet álmatlanság és negatív gondolkodás ellen is.

A meditációs elmélyüléseknek mindig pozitív érzésekről kell szólniuk egy-egy boldogságot, elégedettséget árasztó képzeletbeli helynek a vizionálása mellett. Például egy gyönyörű hely vagy táj megjelenítése (becsukott szemünk előtt), miközben mélyen, magunkban elismételjük többször is (a meditáció végén akár hangosan is kimondva), hogy "boldog vagyok elégedett és szerencsés". A hála adása is pozitív gondolatsort indít el: "hálás vagyok mindazért amim van, köszönöm, hogy egészséges vagyok, köszönöm, hogy élhetek".

A meditáció és a pozitív gondolatok világa stresszmentes és sikeres életet hozhat számunkra, melyhez egészség társul. Bármilyen módon is érjük el mindezt, önmagunknak teszünk jót. A meditálás egy alternatíva csupán, hogy élünk e vele, rajtunk múlik. alul_meditalas.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://meditalas.blog.hu/api/trackback/id/tr9817842525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása