Meditálás, életmód, masszázs

Meditálás blog

A masszázs története

2022. május 24. - Nanga Parbat

A történelemben először Ázsiában, azon belül az kori Kínában, Indiában és Japánban alkalmazták a masszázst - már a Krisztus előtti III. évezredben - közérzet-javító és egészségügyi célokból. Ezekben a kultúrákban a masszázs szervesen kapcsolódott a fürdéshez, a forró-vizes megmerüléshez, szaunához. Később a masszirozás szokása megjelent az ókori görögöknél és Rómában is. Írt a masszázsról Hippokratész, Herodikosz, majd Róma leghíresebb ókori orvosa, Galenus is.

massage.jpg

Európa legelterjedtebb masszázsfajtája a svédmasszázs kevésbé régi múltra tekint vissza: de már így is közel 200 éve annak, hogy Pehr Henrik Ling svéd vívómester 1813 -ban dokumentálta a svédmasszázs alapvető fogásait. Később ő volt az, aki Stockholmban megalapította a Gyógytorna és Masszázsintézetet.

A svéd-masszázs azóta nagy népszerűségre tett szert, sőt a gyógymasszázs fogásait is innen eredeztetik. Ezzel a masszázsfajtával a leghatékonyabb a vázizomzat átmozgatása, a vérkeringés élénkítése, az izomgörcsök feloldása.

A svédmasszázs regenerálja szervezetünk izmait, szöveteit, erősíti az immunrendszert, segít a stresszoldásban, a fájdalomcsillapításban, a bőr a keringés és nyirokrendszer állapotának javításában és így közérzetünk jobbá tételében.

A svéd-masszázsnak Nyugat-Európa országaiban és az USA -ban is kialakult a maga kultúrája, mondhatni az itt élők esetében a svéd-masszázs az egészséges életmód része lett. Németországban például szinte nincs olyan hotel, ahol ne lehetne igénybe venni masszőrt, az USA -ban pedig a saját fogorvos, könyvelő, nőgyógyász mellett szinte mindenkinek van saját masszőre is!

Hozzánk, Magyarországra a masszíroztatás szokása és kultúrája némi lemaradással "érkezett" meg, de egyre szélesebb körben terjed. Ennek oka, hogy mind többen fedezik fel azt, amit a világ másik fele már régen tud: a masszázs megfiatalítja testünket és karbantartja egész lényünket!

masszazs_1.jpg

A svéd-masszázs jótékony hatásai: 

  1. javítja az izmok, izületek vérellátását, munkabírását
  2. segít a izomgörcsök, letapadások oldásában
  3. növeli az izületek mozgásterjedelmét
  4. frissíti a vérkeringést,
  5. javítja a szívteljesítményt
  6. oldja a stressz káros hatásait
  7. nyugtatja az idegrendszert
  8. növeli az immunrendszer működését
  9. javítja az emésztést és kiválasztást
  10. hozzájárul a bőr rugalmasságának megőrzéséhez

Masszázs-fajták a meditáció után

[Előjegyzés]

Közérzet javító, frissítő svédmasszázs:

A masszírozás során a vendég hason fekszik, szabaddá téve teljes hátfelületét, a keresztcsonti tájéktól a tarkójáig. A masszőr masszázskrémmel dolgozva átmozgatja a vendég teljes hátoldali izomzatát, növeli az izmok vérbőségét, feloldja csomókat, spasztikus gócokat, letapadásokat, esetleges görcsöket. A masszázzsal a vendég izomzatában regenerációs hatást ér el, az izületek (csípő, váll, nyak) mozgásterjedelmét jelentősen megnöveli, a hosszabb ideje fájdalmas területeken - például deréktájon, gerinc mentén - ellazítja, és így panaszmentessé teszi a paravertebrális (gerinc két oldalán húzódó) izomzatot. A kezelés végén a vendég felfrissülve, kipihenten távozik. A szolgáltatás időtartama: 35 perc

Egészségmegőrző, frissítő svédmasszázs, a teljes testfelületen:

A masszírozás során a vendég előbb háton, majd hason fekszik, fürdőruhára vetkőzve. A masszázskezelés a hanyatt fekvő vendég jobb- illetve bal lábán kezdődik, majd következik a has, mellkas, illetve a karok. A hasra fordulás után ismét a lábak masszírozása történik, rövid talpmasszázzsal. A kezelést egy hátmasszázs zárja le. A masszőr a szolgáltatás alatt átmozgatja a vendég teljes vázizomzatát, külön kérésre koncentrált regeneráló kezelést nyújt az érzékeny, fájdalmas területeken és pontokon. A kezelés végén a vendég energiával telten, kipihenten és felfrissülve távozik. A szolgáltatás időtartama: 45 perc

Pihentető, stresszoldó láb és talpmasszázs:

Lábunk a test legfőbb teherviselője, egész nap használjuk. A talp pedig fontos reflexiós pontok helye. Mindezek miatt a láb és talp masszirozása egyszerre szolgálja a test regenerálásának és a testtájék kezelésének célját! Ennél a masszázsnál a vendég választhat, hogy csak a lábfeje és talpa masszírozását kéri, vagy az egész lábát szeretné átmasszíroztatni. Utóbbi esetben a vendégnek az alsó végtagjairól le kell vetnie a ruháját, és előbb háton, majd hason kell feküdnie. A masszázs a combok és lábszár átmasszírozásával kezdődik, és a lábfej illetve talp kezelésével ér véget. A szolgáltatás során a lábizmok átdörzsölése, átmasszírozása, illetve talp relaxáló, pihentető és regeneráló kezelése történik. A szolgáltatás végén ellazultan, felfrissülve távozik a vendég. A szolgáltatás időtartama: 25 perc

Fogyasztómasszázs

A masszázs legfőbb célja,a véráram cirkulációjának helyreállítása a zsírsejtek területén, illetve a zsíros réteg területének a csökkentése és a bőr rugalmasságának helyreállítása. Felerősíti a nyirokkeringést, fokozza a bélrendszer működését, az elzsírosodott területek vérellátását, ezáltal beindítja a zsírégetést, optimalizálja a  vízháztartást és fokozza a bőr regeneráló képességét. (A tartós hatás kedvéért ez a masszázsfajta csak kúraszerűen ajánlott. Egy kúra 15 alkalomból áll, heti 2-3 alkalommal.) A szolgáltatás időtartama: 30 perc 

alul_meditalas.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://meditalas.blog.hu/api/trackback/id/tr9817839045
süti beállítások módosítása