Meditálás, életmód, masszázs

Meditálás blog

Deep-meditation-mudra

2022. május 24. - Nanga Parbat

A "deep-meditation-mudra" egy nyugati és keleti elemeket magában ötvöző meditációs módszer, melyben egyforma hangsúlyt kap az elmélyedés és az indiai mudra gyakorlatok alkalmazása.

deep_meditation_mudra.jpg

Szükséges egy csendes szoba, megfelelő szabadidő megteremtése az ellazuláshoz és egy kényelmes testhelyzet, amihez egy puha szőnyegen vagy párnán való ülő testhelyzetben (törökülésben) elhelyezkedést javasolok. A gyakorlathoz kezdetben halk meditatív háttérzene ajánlott (ez később elhagyható) és az úgynevezett mudra kéztartás-gyakorlatok ismerete is szükséges. Bár temérdek ujj-gyakorlat ismert, elegendő néhány alkalmazása is. Fontos a lélegzésünkre való odafigyelés (egyenletes legyen és lassú) illetve elménk kiürítése. Alkalmazzunk pozitív de egyszerű gondolatokat, mint hogy "elégedett vagyok", "boldog vagyok", "erős vagyok" és kerüljünk mindent, ami elterelheti figyelmünket ezektől. (Ilyen az aktuális problémáink halmaza illetve minden negatív gondolat.) A pozitív üzeneteket viszont mantrikusan ismételgethetjük (magunkban vagy akár hangosan is kimondva) miközben számunkra pozitív töltéssel bíró helyekre, tárgyakra, személyekre összpontosítunk. Az érzésekre koncentrálás nyugati meditációja ilyen módon ötvöződik a keleti filozófiákkal, belső rezgésekkel. Ez utóbbit erősíti az "omm" ősi mantra-gyakorlata, ha többször kiejtjük belső energia-szintünket növelve.

A deep-meditation-mudra fontos eleme a mély ellazulás, mely ugyanakkor mindig aktív szellemi állapotot (és soha nem relaxációt) jelent, vagyis elménknek meg kell őriznie szárnyalását, mindig pozitív képek "elénk vetítésével". Azt, hogy melyek legyenek ezek a pozitív képek, teljes mértékben egyén függő. Lehet egy elképzelt táj, egy békés erdei tisztás, tengerpart, hegyoldal, lehet egy életünkben fontos szerepet és pozitívumot hordozó létező helyszín, lehet egy elképzelt helyzet (séta egy ismeretlennel egy mediterrán utcácskában), vagy akár a világűr végtelensége, ahogyan a filmekben láttuk néhányszor. Az viszont fontos, hogy mialatt ezt a képet nézzük lecsukott szemeink előtt, pozitív érzéseket közvetítő szavak és gondolatok jelenjenek meg elménkben. A kép és a gondolat így együttesen hoz majd harmóniát a meditációs perceinkbe.

A mudra kéztartás szerepe a meditációs gyakorlatunk szertartásos jellegének kialakításában és az energia-áramlásban fontos. Javaslom kezdetben a legegyszerűbb mudra kéztartás alkalmazását (gyan mudra), amikor hüvelyk és mutató ujjunk érintkezik, míg a többi ujjunk kinyújtva pihen.

gyan_mudra.jpg

Javasolt meditációs gyakoriság: amennyiszer csak lehetséges, lehetőleg minden nap végezzünk meditációt (lehetőleg mindig ugyanabban az órában). A hatás nem fog elmaradni. nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak és egészségesebbek leszünk.

Több mudra gyakorlat ismert, Ázsiában mintegy százat tartanak nyilván. Ám a legfontosabbak és legegyszerűbbek bőven elegendőek a sikeres meditációhoz és a deep-meditation-mudra módszer alkalmazásához. Ezekről az itt következő képmontázs ad némi információt, a 8 legismertebb mudra megjelenítésével.

mudrak.jpg

Különleges mudra az úgynevezett "boldogság mudra", a mani-ratna, mely kettős kéztartást igényel: a hüvelykujjak megérintik a derékszögbe hajlított mutatóujjak hegyét, a többi új pedig egyenesen van kinyújtva és széttárva. A gyakorlatot Késmárki László könyvében leírtak szerint a mellkasunk előtt kell végezni 7 percig, mely alatt megerősítő szövegeket és mantrákat is lehet mondani. A megerősítő szövegnek arról kell szólnia, hogy boldog szeretnék lenni és boldog is vagyok, a mantra pedig lehet szintén szöveg vagy a hraum rezgés (hhrraauumm).

mani_ratna_mudra.jpg

A meditáció sikere bennünk van, egyedül rajtunk múlik és nem a pontos kéztartáson. Ha fontos számunkra a harmónia és tenni is akarunk érte, időt szánva rendszeresen a meditálásokra, akkor elérjük a kívánt állapotot. Onnantól pedig a stressz, a depresszió és a modern nyugati világ számtalan egyéb szorongásos problémája már nem lesz veszélyes ránk nézve. 

Ha kérdése van vagy esetleg Szeged-Vásárhely térségében él és személyes előjegyzést szeretne meditációra, masszázsra, (kipróbálva a posztban leírtakat) írjon az alábbi email címre: meditalmaster@gmail.com

alul_meditalas.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://meditalas.blog.hu/api/trackback/id/tr417839035
süti beállítások módosítása